Niedzielny obiad w Boscaiola Ristorante

Polska, Warszawa, włoska kuchnia, restauracje w Warszawie, food
Polska, Warszawa, włoska kuchnia, restauracje w Warszawie, food

Restauracje • 30.04.18 • 0 Komentarzy

 

Poranne zajęcia z języka hiszpańskiego i zwiedzanie Kampinosu zaostrzyły apetyt. Obiad w Boscaiola Ristorante, w pobliżu Bulwarów Wiślanych, wydawał się ciekawym pomysłem. W ten ciepły, słoneczny dzień szukaliśmy czegoś prostego i smacznego. Dania w typowo włoskim wydaniu należą do naszym ulubionych.

Początek wizyty w restauracji nie zapowiadał się najlepiej. Obsługująca nas kelnerka od razu zapowiedziała, że przyjdzie nam czekać około 50 minut! Nie zraziliśmy się tym jednak. Siedząc przy stoliku na zewnątrz, ogrzewani promieniami wiosennego słońca,  mogliśmy z ciekawością obserwować spacerowiczów w parku naprzeciwko i rowerzystów przemierzających ulicę Browarną.

Dla tych, którzy odwiedzą Boscaiola Ristorante po raz pierwszy uwaga techniczna. Lokal nie dysponuje na razie kartą menu podawaną do stolika. Menu dnia zamieszczone jest na tablicach nad barem.

Primi piatti

Dość duży wybór potraw nie ułatwiał zadania. Pomocna okazała się obsługująca nas kelnerka. Wybrałam więc zupę rybną z krewetkami, kalmarami, mulami i łososiem (45 złotych). Doskonale przyprawiona, gorąca, aromatyczna zupa z owocami morza nasyciła mnie na tyle, że miałam wątpliwości, czy zdołam zjeść jeszcze drugie danie.

Krzysiek natomiast postanowił zamówić na początek Trippa alla Romagniola (25 złotych). Pod tą tajemniczą nazwą kryją się flaki po włosku. Jeśli wyobrażacie sobie potrawę w wydaniu polskim, przypominającą zupę z dodatkami, to danie, które wjedzie na wasz stół, zupełnie was zaskoczy. Otóż potrawa wyglądem i konsystencją bardziej przypomina spaghetti z sosem bolognese posypane parmezanem. Dość ciekawy sposób przyrządzenia. Ci, którzy lubią flaki wołowe z pomidorami, parmezanem i rozmarynem, z pewnością powinni spróbować tej wersji dość popularnego w Polsce dania.

Secondi piatti

Co wybrać? Okonia morskiego z owocami morza, spaghetti z mulami a może risotto z owocami morza i homarem? Nie tym razem. Zdecydowałam się na tortellini z ricottą i szpinakiem (36 złotych). Proste i smaczne danie w sosie maślanym i szałwią - nic dodać, nic ująć.

Krzysiek z kolei postanowił spróbować dań mięsnych. Jego wybór padł na rostbef sezonowany na sałacie (42 złote). Dość duża porcja, smaczna, w lekkim wydaniu bez ziemniaków, wystarczająca, by odzyskać siły po 9-kilometrowym spacerze po Kampinosie.

Dessert

Prawdziwy włoski posiłek kończy deser. Spróbowaliśmy więc panna cotty z sosem malinowym i sorbetu z czarnej porzeczki.

Kuchnia włoska to obfitość i bogactwo smaków tkwiące w prostocie i w dobrej jakości produktach – mówią restauratorzy z Boscaiola Ristorante. Nie pozostaje nam nic innego, jak się z tym zgodzić. Dobra kuchnia to zasługa polskich i włoskich kucharzy, którzy serwują tu typowo włoskie menu, np.: tradycyjne włoskie makarony, świeże ryby i owoce morza, sezonowane mięsa, włoskie przystawki, desery i włoską kawę.

Wypisywane na tablicach menu zmienia się niemal każdego dnia, w zależności od fantazji szefa kuchni i dostępnych sezonowych produktów. Oprócz głównego menu, w tygodniu można zajrzeć tu także na lunch. Restauracja doskonale sprawdza się na niedzielny obiad, romantyczną kolację, spotkanie ze znajomymi, rodzinną imprezę czy biznesowe spotkanie.

Jeśli chcecie bliżej poznać włoską kuchnię i poczuć atmosferę południa Europy, zajrzyjcie na naszego bloga.

Może zainteresuje Was także:

 

Il conto per favore:

Razem: 205 złotych + napiwek

 

Adres

Boscaiola Ristorante

ul. Wiślana 8 (wejście od Browarnej)

00-317 Warszawa

tel. 22 828 14 34

Czynna codziennie od 12.00 do ostatniego gościa (kuchnia do 22.00)

 

foto Boscaiola Ristorante

 

Tagi: Polska, Warszawa, włoska kuchnia, restauracje w Warszawie, food,

<< Powrót do bloga

 

Komentarze

 
Brak komentarzy
 

Skomentuj ten wpis




CAPTCHA Image
Reload Image

Kategorie

Art Food Kawiarnie Lifestyle News Podróże Restauracje

Zobacz też

Ruszył automatyczny system liczenia turystów w Wenecji
Gdzie są granice robienia zdjęć?
Uchyl drzwi do przeszłości
Werona - romantyczny scenariusz dla zakochanych
Jaśliska – tu kręcono film z szansą na Oskara

Zajrzyj na FB