Najpopularniejsza restauracja w Lipsku

Niemcy, Saksonia, Lipsk, food, kuchnia saksońska
Niemcy, Saksonia, Lipsk, food, kuchnia saksońska

Restauracje • 06.08.18 • 0 Komentarzy

 

O stolik w Piwnicy Auerbach nie zawsze jest łatwo. Nie inaczej było też, gdy godziny przy jedzeniu i piciu spędzał tu podczas studiów w Lipsku ojciec literatury niemieckiej - Johann von Goethe. Tak polubił to miejsce, że użył je jako scenerii do znanej sceny w Fauście, w której tytułowy bohater po raz pierwszy spotyka Mefistofelesa.

Będąc dwukrotnie w Lipsku, w drodze nad Mozelę i Ren oraz podczas podróży powrotnej, nie mogliśmy ominąć tego miejsca - wyjątkowego na mapie kulinarnej miasta. Postanowiliśmy spróbować choć kilku dań saksońskiej kuchni. Przy kuflach lokalnych piw podziwialiśmy gustownie urządzone wnętrza Auerbachs Keller Leipzig, z pięknymi malowidłami, i zabawnymi rysunkami na ścianach. W oczekiwaniu na zamówione dania warto zagłębić się w historię tego miejsca.

Do światowej sławy restauracji ściągają każdego dnia dziesiątki turystów. Chcą choć przez chwilę poczuć się, jak autor znanego dramatu. Lokal składa się z kilku pomieszczeń: Restauracji „Großer Keller“ („Dużej Piwnicy“), Salonu „Helena” i Salonu „Anton Mädler”, Restauracji „Historische Weinstube“ („Historycznej winiarnii“), historycznej „Faßkeller“, Piwnicy Goethego, „Lutherstübchen“ („Izdebki Lutra“), „Alt-Leipzig” („Starego Lipska”) oraz Baru Mephisto.

Faust i jazda na beczce

W Restauracji „Großer Keller“, wybudowanej razem z Pasażem Mädler w 1912 r., serwowane są przede wszystkim potrawy tradycyjnej kuchni saksońskiej, np. kartoflanka i pieczeń duszona, a na deser kruche ciastka „Leipziger Lärche“ (bardzo słodkie ciasto) lub pączki z twarogiem. W weekendy i dni świąteczne można skorzystać z oferty specjalnej „miski na stół”. Wtedy na stół wjeżdżają tradycyjne dania kuchni domowej w przystępnej cenie.

Z restauracją połączone są salony „Helena“ oraz „Anton Mädler“. Pierwszy lokal swoją nazwą nawiązuje do słynnej Heleny trojańskiej, drugi nazwany został na cześć znanego producenta walizek i torb podróżnych. Z tego drugiego chętnie korzystają młode pary, aby uczcić swój wielki dzień i zachować go na zawsze w swojej pamięci.

Główną atrakcją Piwnicy Auerbacha jest Restauracja „Historische Weinstube“. Mieszczą się w niej cztery starannie odremontowane pomieszczenia z czasów od XVI do XIX w. Wyszukany serwis oraz kuchnia, jak mówią restauratorzy, z pewnością zalicza się do najlepszych w Lipsku.

„Faßkeller“ (Piwnica beczek) z kolei jest najbardziej znaną gospodą Niemiec, a to za sprawą wzmianki o niej w słynnym dziele  Goethego „Faust”. Ten sam wystrój, stare obrazy, gigantyczna rzeźba wykonana z pnia drzewa i obrazująca zlot czarownic zamiast żyrandola tworzą klimat tego magicznego miejsca. Historyczna beczka z winem uzupełnia wystrój lokalu. Według legendy to właśnie na podobnej beczce magik Johann Faust wyjechał z piwnicy.

Kolejne pomieszczenie to gotycko zdobiona Piwnica Goethego, w całości poświęcona znanemu gościowi Piwnicy Auerbacha. Nie bez powodu. To tu słynny pisarz przesiadywał godzinami. Dziś każdy z gości może sobie wyobrazić, że siedzi w tym samym miejscu, co wieszcz. Na ścianach łatwo dostrzec obrazy przedstawiające Goethego i innych wybitnych gości lokalu, a namalowane w roku 1625 przez Andreasa Bretschneidera półokrągłe obrazy przedstawiające historię miasta i kultury, zaliczają się do jednych z najcenniejszych dzieł Piwnicy Goethego. Ówczesny gospodarz, Johann Vetzer potrzebował dowodu na to, że znane dzieło Fausta wzięło swój początek właśnie w Piwnicy Auerbacha. Dlatego zlecił namalowanie jazdy Fausta na beczce datowanej na 100 lat wstecz.

Ale nie tylko Goethe został uwieczniony w Piwnicy Auerbacha. Swoją izdebkę ma tu także sam Marcin Luter. W „Lutherstübchen“ zmieścić się może około 30 osób. W pomieszczeniu „Alt-Leipzig” natomiast przeniesiemy się do czasów z początku ubiegłego stulecia, nazwanymi „starymi dobrymi czasami“. Na koniec czeka na nas jeszcze Bar Mephisto, otwarty został w 1989 roku. To najmłodsza część Piwnicy Auerbacha. W odróżnieniu od pozostałych pomieszczeń historycznych znajduje się na powierzchni ziemi. W ciągu dnia kusi zwiedzających Pasaż Mädler domowymi wypiekami oraz kawowymi specjałami, a wieczorem przyciąga ekstrawaganckimi koktajlami oraz muzyką na żywo.

Więcej informacji: www.auerbachs-keller-leipzig.de

Tandem na obiedzie

Głód wiedzy zaspokojony. A co z naszymi żołądkami? Czy danie saksońskiej kuchni spełnią nasze oczekiwania? Fakt, że setki turystów każdego dnia odwiedzają to miejsce, może sugerować, że warto wybrać z menu kilka potraw, by samemu ocenić ich smak.

Zdecydowaliśmy się więc zamówić na początek: kartoflankę (Geschmelzte Leipziger Kartoffelsuppe – 5,10 euro), zupę cebulową (Sächsische Zwiebelsuppe – 5,90 euro) i zupę pomidorową (Strauchtomatensuppe – 6,90 euro). Na drugie danie wybraliśmy: wołowinę z czerwoną kapustą, grzybami i ziemniaczanymi knedlami (Sächsischer Sauerbraten - 16,90 euro), kawałki wieprzowiny marynowane w piwie podane z pieczarkami, piklami i zasmażaną kapustą w sosie z ciemnego piwa z plackami ziemniaczanymi (Leipziger Schwarzbierfleisch - 18,60 euro) oraz stek z wieprzowiny (Sächsische Bauernpfanne – 19,20 euro).

Nie zawiedliśmy się. Wszystko było elegancko podane, a dania gorące i smaczne. Obsługa bez zarzutu. Nic więc dziwnego, że podczas drogi powrotnej do Polski jeszcze raz odwiedziliśmy to miejsce, by nasz 2-tygodniowy wyjazd ukoronować doskonałym obiadem przy kuflu dobrze schłodzonego piwa.

Tagi: Niemcy, Saksonia, Lipsk, food, kuchnia saksońska,

<< Powrót do bloga

 

Komentarze

 
Brak komentarzy
 

Skomentuj ten wpis




CAPTCHA Image
Reload Image

Kategorie

Art Food Kawiarnie Lifestyle News Podróże Restauracje

Zobacz też

Ruszył automatyczny system liczenia turystów w Wenecji
Gdzie są granice robienia zdjęć?
Uchyl drzwi do przeszłości
Werona - romantyczny scenariusz dla zakochanych
Jaśliska – tu kręcono film z szansą na Oskara

Zajrzyj na FB