Sobremesa znaczy deser?

Polska, Warszawa, food, kuchnia hiszpańska, tapas, sobremesa
Polska, Warszawa, food, kuchnia hiszpańska, tapas, sobremesa

Lifestyle • 05.11.18 • 0 Komentarzy

 

Nie tylko. To przede wszystkim określenie dla rozmowy przy stole kończącej wspólny posiłek. Przy wyśmienitych tapas i lampce lokalnego wina Hiszpanie odnajdują radość ze spotkania. Ale nie tylko mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego kultywują ten zwyczaj. Z długich dysput przy stole znani są również Włosi i Portugalczycy.

Polskie biesiadowanie

A jak jest w Polsce? Jak Polacy biesiadują? Czy wspólny posiłek to tylko okazja do zaspokojenia głodu czy także rozrywka intelektualna? Od wieków obfitość i jakoś jedzenia były wyznacznikami pozycji społecznej i miarą zamożności. Codzienne zastawy były zdecydowanie bardziej skromne niż te wyciągane na wystawne przyjęcia suto podlewane alkoholem.  Niektóre źródła podają, że w czasach Władysława Jagiełły liczba potraw podawanych na stół króla podczas szczególnej uczty dochodziła do setki.

Niezależnie od czasów i zmiany kulinarnych upodobań to wokół zdobywania, przygotowywania i spożycia koncertowało się głównie życie codzienne oraz wszelkie święta i uroczystości. Ucztowanie pomagało jednak stworzyć wyjątkową atmosferę przyjaźni i radości.

Chcesz wiedzieć więcej o polskiej kulturze biesiadowania, koniecznie zajrzyj do wydanej w 2017 r. książki „Rozmowy przy stole”, która jest zapisem rozmowy prof. Jerzego Bralczyka, pisarki Katarzyny Lengren oraz Jacka Wasilewskiego, pisarza, medioznawcy i dziennikarza. Rozmówcy przechodząc przez najważniejsze, codzienne posiłki, zastanawiają się zarówno nad kulturą, analizując rozmaite sceny z kultowych filmów, tradycję, w której zostaliśmy wychowani, a także rytuały jedzeniowe. Rozważają również kwestię nazewnictwa poszczególnych posiłków, jak również, idąc o krok dalej, poczucie wspólnotowości, kwestię związaną z odchudzaniem, tym samym wystawiając swoistą diagnozę współczesnego społeczeństwa.

Hiszpańskie pogawędki

Wracając jednak do tradycji hiszpańskiej sobremesy, pogawędka przy stole trwa tam zazwyczaj około godziny. Choć w czasie wakacji, okres poświęcony na rozmowy po posiłku zdecydowanie się wydłuża.  Często rozmówcy zamawiają wtedy kawę, herbatę albo kieliszek likieru. Panowie sięgają nieraz po cygaro. To doskonała okazja na prowadzenie ożywionych dyskusji na różne tematy.

Hiszpański klimat w Warszawie

W Warszawie można poczuć ten szczególny klimat hiszpańskich barów, gdzie serwuje się doskonałe przekąski typu tapas i, gdzie rozmowy przy stole są równie ważnym elementem spotkania - w Sobremesa Tapas Bar.

W jeden z ostatnich ciepłych weekendów tegorocznego lata wybraliśmy się więc do Hali Koszyki, by spróbować unikalnej hiszpańskiej kuchni. Ileż to wspomnień wróciło, gdy siedzieliśmy przy Plato de Queso y Membrillo (desce hiszpańskich serów z marmoladą z pigwy) i Plato de Jamon Serrano y Chorizo (desce z dojrzewającą 15 miesięcy szynką Serrano Gran Reserva Monte Nevado i chorizo marynowanym w winie. Ileż to planów omówiliśmy sącząc lokalne hiszpańskie wino.

A może tapas to dla Ciebie za mało i masz ochotę na jakieś bardziej wykwintne danie? Fideuá de Mariscos - hiszpański makaron z owocami morza, warzywami i szafranem może być strzałem w dziesiątkę. Nie zwlekaj, zabierz bliską Ci osobę i wybierz choć jedną propozycję z bogatego menu. Niewykluczone, że zachęcony zamówionym daniem, skusisz się na kolejne.

Tagi: Polska, Warszawa, food, kuchnia hiszpańska, tapas, sobremesa,

<< Powrót do bloga

 

Komentarze

 
Brak komentarzy
 

Skomentuj ten wpis




CAPTCHA Image
Reload Image

Kategorie

Art Food Kawiarnie Lifestyle News Podróże Restauracje

Zobacz też

Ruszył automatyczny system liczenia turystów w Wenecji
Gdzie są granice robienia zdjęć?
Uchyl drzwi do przeszłości
Werona - romantyczny scenariusz dla zakochanych
Jaśliska – tu kręcono film z szansą na Oskara

Zajrzyj na FB