Francuski szyk Odette
Kawiarnie • 31.10.19 • 0 Komentarzy

Odette to francuska forma żeńskiego imienia Odeta, ale nie o pochodzeniu tego imienia będzie ten wpis a o funkcjonującej od 4 lat w centrum Warszawy cukierni o nazwie brzmiącej iście po francusku Odette. Znajduje się na parterze apartamentowca przy ulicy Górskiego 6, kilkadziesiąt metrów od wedlowskiej pijalni czekolady przy ul. Szpitalnej i parę kroków od placu Powstańców Warszawy.
Zaglądamy tam we wtorkowe przedpołudnie. W niewielkim lokalu zajęty na razie tylko jeden stolik, więc mamy wybór. Siadamy przy oknie i czekając na zamówienie przyglądamy się 2 kobietom przygotowującym kolejne smakołyki w przeszklonej pracowni obok. W nowoczesnym wnętrzu naszą uwagę zwraca witryna ze słodkościami, stoliki i zaokrąglone krzesła, jakby przeniesione z lat 60., sufit z instalacją w kolorze miedzi, posadzka przypominająca lastryko i żarówki z żarzącym się żarnikiem. Upalny dzień więc postawiliśmy na ciastka z owocami, czyli ecler owocowy i tartę malinową, do tego kawa i herbata z trawą cytrynową.
Co kryły w sobie wyglądające przepięknie słodkości? Z ogromną dbałością o szczegóły przygotowano ecler owocowy. Na ciastko parzone z kruszonką nałożono krem z czerwonych owoców i krem z bergamotką, a wszystko ozdobiono malinami i borówkami z listkami mięty.
Sercem tarty z malinami z kolei był krem marcepanowy, marmolada malinowa i zapieczony krem migdałowy. Całość na kruchym migdałowym spodzie, pięknie przyozdobiona świeżymi malinami. Pycha!
Z pewnością tu jeszcze wrócimy, być może, by spróbować wtedy np. ciastka firmowego Odette 2.0, Spring Odette, ciastka Exotic, Fraisier, Religieuse, tartę czekoladową albo pistacjową a może ciastka o oryginalnej nazwie #youshouldbekissed.
Tagi: Europa, Polska, Warszawa, cukiernia, desery, ciastka, food,
Skomentuj ten wpis